Tradities & Festivals

Nochebuena en Navidad: Kerstvieringen op z’n Argentijns in Nederland

Nochebuena en Navidad: Kerstvieringen op z’n Argentijns in Nederland

Het is weer bijna die tijd van het jaar waarin de lucht gevuld is met magie en de geur van lekker eten. Kerst is een tijd van samen zijn, gelukkig zijn en genieten van elkaars gezelschap. Maar hoe vieren de Argentijnse gemeenschap in Nederland Kerst op hun eigen unieke manier, met behoud van hun tradities en cultuur?

Een Argentijnse traditie: Nochebuena

In Argentinië draait kerstavond, Nochebuena genaamd, allemaal om samenzijn met familie en vrienden. De avond begint meestal met een traditionele kerstmaaltijd, die uiteraard bestaat uit typische Argentijnse gerechten. Een van de belangrijkste gerechten is de asado, een Argentijnse barbecue waarbij diverse soorten vlees worden gegrild. Mensen maken ook vaak empanadas, heerlijke hartige pasteitjes gevuld met vlees, kaas of groenten. Daarnaast worden er vaak tamales geserveerd, dit zijn gestoomde maïskoekjes gevuld met vlees of kaas. Deze gerechten worden gegeten onder het genot van een goed glas Argentijnse wijn.

Argentijnse tradities in Nederland

Hoewel de kersttradities in Nederland anders zijn dan die in Argentinië, proberen de Argentijnse gemeenschap in Nederland hun eigen tradities te behouden en een stukje Argentinië naar Nederland te brengen tijdens de feestdagen. Ze organiseren bijvoorbeeld kerstfeesten waarop ze samen eten, dansen op traditionele Argentijnse muziek en genieten van elkaars gezelschap. Daarnaast is het gebruikelijk om elkaar cadeautjes te geven, net zoals in Nederland.

Typisch Argentijnse Kerstliederen

Muziek speelt een belangrijke rol tijdens Kerst in Argentinië. Een van de bekendste kerstliederen is “Noche de Paz” (Stille Nacht), dat over de hele wereld bekend is. Daarnaast zijn er ook veel andere traditionele Argentijnse kerstliederen die gezongen worden tijdens de viering. De muziek zorgt voor een feestelijke sfeer en brengt mensen dichter bij elkaar.

De Argentijnse gemeenschap in Nederland tijdens kerst

  • Samenzijn: De Argentijnse gemeenschap komt samen om Kerst te vieren en te genieten van elkaars gezelschap.
  • Traditioneel eten: Ze delen hun culinaire tradities door typisch Argentijnse gerechten te bereiden en te delen met hun dierbaren.
  • Dansen en muziek: Argentijnse kerstfeesten gaan vaak gepaard met dansen op traditionele muziek, zoals de tango.
  • Cadeaus: Net als in Nederland geven ze cadeaus aan elkaar om de feestvreugde te vergroten.

Conclusie

Nochebuena en Navidad zijn belangrijke gelegenheden voor de Argentijnse gemeenschap in Nederland. Ze proberen hun tradities en cultuur te behouden door samen te komen, traditioneel eten te bereiden en te genieten van dans en muziek. Hoewel ze ver van huis zijn, slagen ze erin om een stukje Argentinië naar Nederland te brengen tijdens de feestdagen. Het vieren van kerst op z’n Argentijns brengt hen dichter bij elkaar en creëert een gevoel van samenhorigheid en verbondenheid.

Ook interessant