Geschiedenis & Politiek

Het Verdrag van Tordesillas: De verdeling van de Nieuwe Wereld

Het Verdrag van Tordesillas: De verdeling van de Nieuwe Wereld

Het Verdrag van Tordesillas, wat klinkt dat spannend! Het is een belangrijk historisch document dat de wereld op zijn kop zette. In de 15e en 16e eeuw gingen Europese landen op ontdekkingsreis naar nieuwe gebieden. Met het Verdrag van Tordesillas wilden zij de Nieuwe Wereld verdelen. Benieuwd wat dit verdrag inhoudt? Lees dan snel verder!

De ontdekkingsreizen

In de 15e eeuw begonnen de Europeanen de wereld te verkennen. Ze voeren naar onbekende oorden, ontmoetten nieuwe volkeren en ontdekten nieuwe landen. Spannend, hè?

Portugal en Spanje waren de grote spelers in dit avontuur. Beide landen wilden hun machtsgebied uitbreiden en waren op zoek naar nieuwe handelsroutes. Ze stuurden ontdekkingsreizigers als Columbus, Vasco da Gama en Magellaan de zee op.

De Nieuwe Wereld

Tijdens hun reizen kwamen de Europeanen erachter dat er een hele ‘Nieuwe Wereld’ op hen aan het wachten was. Ze ontdekten Amerika, dat vol zat met waardevolle grondstoffen en nieuwe volkeren. Dit was een enorme ontdekking!

Maar ja, wie kreeg wat? Dat was de grote vraag. Portugal en Spanje wilden natuurlijk allebei zo veel mogelijk land in de Nieuwe Wereld hebben. Ze gingen daarom onderhandelen.

Het Verdrag van Tordesillas

In 1494 werd het Verdrag van Tordesillas gesloten tussen Portugal en Spanje. Het was een belangrijke gebeurtenis, want hiermee werd de Nieuwe Wereld verdeeld tussen de twee landen.

Maar hoe gingen ze dat verdelen? Simpel, ze trokken een lijn midden door de oceaan, op 370 mijl ten westen van de Kaapverdische Eilanden. Alle gebieden ten westen van die lijn waren voor Spanje, en alle gebieden ten oosten waren voor Portugal.

En zo was de Nieuwe Wereld verdeeld! Een beetje jammer voor Portugal, want zij hadden gehoopt om ook een deel van de gebieden waar nu Brazilië ligt te krijgen. Maar ja, je kunt niet altijd winnen, toch?

Consequenties van het verdrag

Het Verdrag van Tordesillas had grote consequenties. Het bepaalde namelijk welk land welke koloniën in de Nieuwe Wereld zou krijgen. Hierdoor kreeg Spanje een groot deel van Midden- en Zuid-Amerika in handen, terwijl Portugal het oostelijk deel van Zuid-Amerika bemachtigde.

Dit had natuurlijk enorme gevolgen voor de geschiedenis. De Spaanse koloniën in Zuid-Amerika, zoals Peru en Mexico, werden rijk door de vele waardevolle grondstoffen die ze ontdekten. Maar ook de Portugese koloniën, zoals Brazilië, werden welvarend.

Is het verdrag nog steeds geldig?

Je vraagt je misschien af of het Verdrag van Tordesillas nog steeds geldig is. Nou, eigenlijk niet. In de loop der jaren hebben andere landen stukjes land van Spanje en Portugal overgenomen. Ook andere Europese landen gingen op ontdekkingsreis en claimden stukken van de Nieuwe Wereld voor zichzelf.

Maar het Verdrag van Tordesillas had toch wel een grote impact op de geschiedenis. Het verdeelde de Nieuwe Wereld in twee grote machtsgebieden en zorgde ervoor dat Spanje en Portugal enorme rijkdommen vergaarden.

Conclusie

Het Verdrag van Tordesillas is een spannend stukje geschiedenis waarin de Nieuwe Wereld werd verdeeld. Spanje en Portugal wilden allebei zo veel mogelijk land in hun bezit hebben. Het verdrag zorgde ervoor dat Spanje grote delen van Midden- en Zuid-Amerika kreeg, terwijl Portugal het oostelijk deel van Zuid-Amerika bemachtigde. Hoewel het verdrag niet meer geldig is, heeft het toch een grote impact gehad op de geschiedenis. En zo zie je maar weer, zelfs historische verdragen kunnen hartstikke opwindend zijn!

Ook interessant