Gastronomie

Alfajores en maizena koekjes: de perfecte zoete lekkernijen voor bij de thee

Alfajores en maizena koekjes: de perfecte zoete lekkernijen voor bij de thee

Wat zijn alfajores en maizena koekjes?

Als je op zoek bent naar een heerlijke zoete lekkernij om van te genieten bij een kopje thee, dan zijn alfajores en maizena koekjes perfect voor jou! Alfajores zijn traditionele Zuid-Amerikaanse koekjes bestaande uit twee zachte koekjes met een smeuïge vulling van dulce de leche, een gezoete melkachtige karamelpasta. Maizena koekjes, aan de andere kant, zijn delicate en boterachtige maïzena-koekjes, vaak bestrooid met poedersuiker voor een extra zoete touch.

Wat maakt alfajores en maizena koekjes zo speciaal?

Er zijn veel redenen waarom alfajores en maizena koekjes zo speciaal zijn. Ten eerste is de combinatie van de zachte koekjes en de smeuïge dulce de leche-vulling onweerstaanbaar. De koekjes zijn van nature zoet en de vulling voegt een heerlijke romigheid toe aan elke hap. Ten tweede is de textuur van deze koekjes echt uniek. De zachte en licht kruimelige textuur van de alfajores en de delicate smelt-in-je-mond textuur van de maizena koekjes maken ze zo heerlijk om te eten.

Daarnaast bieden ze ook een fantastisch contrast met een kopje thee. Terwijl de warme thee je mond vult met een heerlijke aroma, brengen de zoete en smeuïge vulling van de alfajores en de boterachtige textuur van de maizena koekjes een geweldige balans met zich mee. Elke hap in een alfajor of maizena koekje, gevolgd door een slokje thee, is gewoonweg goddelijk!

Waar kun je alfajores en maizena koekjes vinden?

Als je niet de tijd of de middelen hebt om alfajores en maizena koekjes zelf te maken, geen zorgen. Deze heerlijke lekkernijen zijn in veel Zuid-Amerikaanse en Spaanse delicatessenwinkels te vinden. Ook kun je ze soms vinden in internationale supermarkten of online bestellen bij gespecialiseerde winkels. Het is zeker de moeite waard om ze te proberen, zelfs als je ze moet bestellen om van deze smakelijke traktaties te kunnen genieten.

Recept voor zelfgemaakte alfajores en maizena koekjes

Als je een beetje avontuurlijk bent en de ervaring wilt hebben om zelf deze heerlijke traktaties te maken, kun je thuis je eigen alfajores en maizena koekjes bereiden. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen:

 • Voor alfajores:
  1. Mix 200 gram bloem, 100 gram maïzena, 150 gram zachte boter, 100 gram suiker, 2 eieren en een snufje zout in een kom.
  2. Laat het deeg rusten in de koelkast gedurende 30 minuten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  4. Snijd het deeg in kleine rondjes en bak ze gedurende ongeveer 10 minuten, of tot ze lichtjes goudbruin zijn.
  5. Laat de koekjes volledig afkoelen en smeer vervolgens een laagje dulce de leche tussen twee koekjes.
  6. Bestrooi met poedersuiker en geniet!
 • Voor maizena koekjes:
  1. Mix 100 gram bloem, 100 gram maïzena, 100 gram poedersuiker en 150 gram zachte boter in een kom.
  2. Kneed het deeg tot een bal en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  4. Snijd het deeg in kleine vormpjes en bak ze gedurende ongeveer 15 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn.
  5. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.
  6. Smullen maar!

Conclusie

Alfajores en maizena koekjes zijn gewoonweg perfecte zoete lekkernijen om te genieten bij een kopje thee. De romige dulce de leche vulling van de alfajores en de delicate smelt-in-je-mond textuur van de maizena koekjes zorgen voor een heerlijk contrast met de warme thee. Of je ze nu in de winkel koopt of zelf maakt, deze zoete traktaties zijn een genot voor je smaakpapillen en zullen je verwennen met hun unieke smaak en textuur. Dus ga ervoor en trakteer jezelf op deze heerlijke Zuid-Amerikaanse traktaties!

Ook interessant